HTML5 en CSS3

De cursus

Leer snel HTML en CSS met deze videocursus met 33 videolessen met een totale lengte van 5 uur.  De eerste tien daarvan zijn ook voor niet-abonnees beschikbaar. Naast de video’s wordt steeds een uitleg en de officiële specificatie van de elementen toegevoegd.

Dit is een basiscursus. U start bij het allereerste begin: het opmaken van de standaardstructuur van een HTML pagina. De cursus volgt hierbij de HTML5 standaard, dus u leert het deel van de “oude” HTML standaard in zoverre die behouden is (HTML5 is immers een voortzetting van de vorige versie), met toevoeging van nieuwe mogelijkheden die HTML5 biedt.

Onderwerpen

Let op! Enkel de eerste tien zijn vrij toegankelijk. Voor de overige dient u geabonneerd te zijn en wordt u doorverwezen naar de winkel pagina.

De achtergrond: Het World Wide Web in ontwikkeling

HTML5 en CSS3 zijn dé technieken waar het tegenwoordig om draait. Wil je je echt bezig gaan houden met webdesign, dan moet je beginnen met deze talen. Na meer dan 10 jaar te hebben stilgelegen is de ontwikkeling sinds enkele jaren in een stroomversnelling terecht gekomen. HTML4 bleek helemaal niet toegerust om voor de opkomende mobiele apparaten en tablets goede sites te maken. Interactiviteit werd tot 2010 vooral met Flash gedaan, maar Adobe had grote problemen goede players te maken voor mobiel. Daarnaast is het niet goed dat één bedrijf het monopoly op de interactiviteit van het internet zou hebben. Flash is ook een container, dat wil zeggen een soort zwarte doos die in een pagina staat en waarvan je de code niet kunt zien, en waar enkel via onhandige constructies mee gecommuniceerd kan worden naar HTML.

Bovenstaande situatie geeft de urgentie aan waar men in 2011 was terechtgekomen. Het W3C, dat de open standaarden HTML en CSS ontwikkeld, was al 10 jaar bezig met nieuwe versies zonder dat er veel vooruitgang was geboekt. De industrie (Apple, Microsoft, Google en anderen) verenigde zich en startte een club om dan maar onafhankelijk van het W3C HTML verder te ontwikkelen. Later is iedereen in relatieve harmonie samengekomen en is de ontwikkeling voortvarend ter hand genomen.

Om nieuwe mogelijkheden van HTML en CSS zo snel mogelijk beschikbaar te maken (de urgentie was zoals gezegd groot) werd besloten niet één totale nieuwe versie te maken van HTML, maar om stapsgewijs nieuwe features afzonderlijk klaar te stomen, en op het moment dat er voldoende ondersteuning voor is vanuit de industrie (en dus bij de grote browsers) deze te lanceren, dus in te bouwen in de browsers zodat ze gebruikt kunnen worden door ontwikkelaars.
Daarnaast worden er een aantal modules ontwikkeld die geen onderdeel van HTML zelf worden, maar wel zo gemaakt zijn dat je ze aan HTML ‘vast kunt haken’.

14 Berichten over “HTML5 en CSS3”

  • Edwin on

   Margreet,
   Dit is een beetje afhankelijk van je eigen kijk op zaken, sommige mensen hebben namelijk een hekel aan code of willen daar niets mee te maken hebben. Maar ook als je met Dreamweaver gaat werken heb je inzicht nodig in HTML/CSS anders weet je in feite niet wat je doet en klik je maar wat in menu’s. Ik zou dus zeggen: het is echt verstandiger om eerst met HTML5 te leren werken.

   Beantwoorden
  • Edwin on

   Ja hoor, speciaal voor mensen die de DVD aangeschaft hebben heb ik deze “open” laten staan. Hier aan de rechterkant staan ze onder de eerste zes video’s. Maar ze blijven daar maar een paar weken staan. Ik ga wel kijken hoe dat beter geregeld kan worden.

   Beantwoorden
 1. Ger on

  Hallo Edwin,

  Heb net een abo genomen,
  Ben begonnen met DW CC 2015.
  De ervaringen tot nu toe, ben gevorderd tot video 12, zijn positief.

  Wilde gelijktijdig met HTML/CSS beginnen.
  Maar die training is blijkbaar nog niet af, want ik kan alleen de eerst 6 video’s bekijken.

  Groet van een tevreden cursist

  Ger Slangen

  Beantwoorden
  • Edwin on

   Ger,
   Deze cursus is wel klaar hoor. zoals je ziet zijn er nu 33 video’s, en er komen er nog meer bij. Binnenkort komen er meer video’s gratis beschikbaar, de eerste 20. Op die manier is er een gratis basis cursus HTML voor iedereen.

   Beantwoorden
   • Ger on

    Hallo Edwin,

    Vanaf video 7 kan ik ze niet bekijken.
    Ik heb een bestelling met ordernr, 2769
    Begreep dat “alle bestanden” ook betrekking heeft op de cursis HTML/CSS.

    Hoor het graag

    Groet

    Ger

    Beantwoorden
    • Edwin on

     Nee, de prijzen zijn per cursus. Het zou vervelend zijn als je een verkeerde indruk hebt gekregen en nu minder krijgt dan je verwacht heb. Ik zal in ieder geval eens haast maken met het vrijgeven van de eerste 20 HTML video’s, zodat je die kunt bekijken. Dit stond al een tijdje op het programma, maar ja, veel ander werk zodat dit weer blijft liggen…

     Bedankt voor je bestelling, en fijn om te horen dat het bevalt.

     Beantwoorden
 2. Sander on

  ik heb even een vraag ik heb xampp server en boek van php 7. ik wil verder gaan leren. bij dat programma moet ik nog wat instellen zodat ie werkt? ik krijg ook geen teksten in beeld bv in de browser? wil je mij wat uitleggen hoe het allemaal werkt?

  gr sander

  Beantwoorden

Plaats een bericht

 • (wordt hier niet vertoond)


3 + = tien