CSS in WordPress

Leer in deze videocursus in één uur hoe je CSS stijlen in WordPress kunt gebruiken om snel en effectief aanpassingen in de vormgeving te maken. De perfecte werkwijze in combinatie met de nieuwe blokeditor Gutenberg, waar je niet meer afhankelijk bent van complexe thema’s, maar een layout kunt maken in de editor zelf. Met CSS kun je vervolgens de vormgeving helemaal zelf regelen.

In deze cursus gaan we uit van een simpele site die met het standaard thema “Twenty Nineteen” is gemaakt. Met CSS pas je kleuren, achtergrond, en teksteigenschappen aan en kies je zelf een lettertype van Google fonts om op de site te gebruiken. Je maakt ook eigen opmaakclasses die je vervolgens op een willekeurig punt in je site kunt toepassen. Dit alles resulteert in slecht 40 regels regels code die toegevoegd wordt.

Zo pas je zelf je website effectief aan en blijft ie ook supersnel.

 

Ontwikkelen in de browser

Hoewel we met code werken, hebben we hulp, en wel van de browser. Je kunt inspecteren welke HTML codes achter de visuele elementen van je site zitten. Je kunt vervolgens zien welke CSS opmaakstijlen daar bij horen.

In de browser kun je dan die stijlen al aanpassen, dikwijls met visuele hulpmiddelen, bijvoorbeeld voor kleuren. Met plakken en knippen breng je het dan over naar WordPress.

De cursus is gericht op mensen die nog CSS kennen. Alles wordt zo mogelijk met kopieëren en plakken gedaan, maar we leggen wel uit wat er gebeurt.
Code schrijven is nog nooit zo makkelijk geweest!

CSS houdt het simpel en licht

Werken met CSS kan het gebruik van zware thema’s voorkomen, volgepropt met functies die je nooit gebruikt en je site traag, onoverzichtelijk en moeilijk onderhoudbaar maken. Tevens heb je minder plugins nodig.

WordPress ondersteunt het gebruik van CSS met een ingebouwde CSS stijl editor en de mogelijkheid om aan elk blok in je pagina’s en berichten  eenvoudig opmaakstijlen toe te voegen.