Cursus WordPress

In deze cursus leer je hoe je een site maakt met WordPress. Alles wat je hiervoor nodig hebt is WordPress in je hosting pakket en dit wordt standaard geleverd door de meeste hosting bedrijven.
Er is een reden waarom bijna het halve internet gebouwd is met WordPress: het is makkelijk om mee te werken en biedt alle functionaliteit die je je maar kunt voorstellen: van een eenvoudige portfolio site tot een volwassen online winkel.
Daarbij is het uiterlijk dikwijls ook geweldig en werkt het nog eens op alle soorten apparaten, van de kleinste telefoon tot een enorme desktop monitor.

Voor deze cursus heb je geen kennis van HTML of andere talen nodig: alles kan gedaan worden met de menu’s binnen WordPress.

Cursus WordPress

De cursus is geen cursus die je van begin tot eind hoeft door te nemen, al kan dat wel. De cursus is opgebouwd als naslagwerk: Er zijn 8 hoofdthema’s, die corresponderen met de hoofdthema’s in de werkomgeving van WordPress, de admin, waar je de site bouwt.  Alleen het eerste thema wijkt hier vanaf: Starten met WordPress. Hierin leer je op welke verschillende manieren je WordPress kunt gebruiken en hoe je het handmatig installeert, automatisch met één druk op de knop, of nog makkelijker.

In de 8 hoofdthema’s vind je de onderwerpen die je ook in de admin van WordPress tegen komt. Na deze cursus kent WordPress geen geheimen meer voor je en maak je je eigen site.

Inhoud

Starten met WordPress

Starten met WordPress
01-Wordpress via WordPress.com
02-Wordpress downloaden
03-Op de server plaatsen
04-Een database aanmaken
05-de WordPress installatie uitvoeren
06-Een “site is in onderhoud” plugin installeren
07-wordpress updates

Berichten en pagina’s

Berichten en pagina’s
01-Nieuw bericht via dashboard
02-Pagina’s en berichten: wat is het verschil
03-De edito
04-Media toevoegen
05-Permalinks
06-Publiceren
07-Bericht overzicht
08-Bericht categorie
09-Bericht types
10-Tags
11-Pagina attributen
12-Reacties

Hulpmiddelen

01-In-en-Export

Gebruikers

Gebruikers
01-Abonnee
02-Schrijver
03-Auteur
04-Redacteur

Instellingen

Instellingen
01-Algemene instellingen
02-Schrijven
03-Lezen
04-Reacties
05-Media
06-Permalinks

Media

Media
01-Afbeelding eigenschappen
02-Afbeeldingen bewerken
03-Afbeeldings gallerij
04-Media via URL
05-Video afspeellijst
06-Audio afspeellijst
07-Media invoegen

Plugins

Plugins
01-Plugins
02-Plugin uploaden
03-Plugins onderhoudspagina
04-Ninja Forms

Weergave

Weergave
01-Thema’s
02-Thema opties
03-Customizer
04-Achtergrond
05-Editor

Updates

Deze cursus is gemaakt met versie 4.5 – 4.8 van WordPress. Het programma wordt zeer regelmatig geupdated, waarbij nieuwe functies worden toegevoegd of andere kunnen verdwijnen. Indien updates van WordPress grote veranderingen doorvoeren in onderdelen die hier beschreven zijn, zullen we die aanpassen in de cursus, of nieuwe onderdelen maken.

Versie 5 klaar!

We hebben een groot aantal van de bestanden geupdated, omdat sinds versie 5 de nieuwe teksteditor veranderd is in de blokeditor. Dit veranderd het werken met WordPress aanzienlijk.

CSS in WordPress

Met behulp van CSS is het mogelijk bijna alle eigenschappen van je site aan te passen. Google fonts, kleuren, achtergronden, allemaal mogelijk met een paar regels code.
Deze cursus laat in een uur zien hoe je dat doet.